PLAÇA DELS PORXOS fotos

 

       


Urbanització de la "Plaça Porxos" i entorn, amb inclusió d’un aparcament soterrat per a 300 cotxes. Barri de la Verneda. Barcelona.
Calles Andrade, Concilio de Trento y Selva de Mar. Barcelona
AYUNTAMIENTO DE BARCELONA
Projecte de 1990, Execució d’obra: 1994.
6.35,00 m2 (pàrking) y 48.750,00 M2. (a cel obert)

Autors: Moises Gallego i Franc Fernandez
Direcció Obra: Moises Gallego i Franc Fernandez

Descripció de l’edifici:      
L’espai que circumda y delimita la "plaça dels porxos" es un residu sobrant, mes propi de pati d’illa que no pas d’un espai de plaça. Conté greus problemes d’indefinició i es troba envoltat per una trama viària incompleta y fragmentada.

La implantació que en el seu dia es va fer dels blocs d’habitatges es va disposar  al “tresbolillo”, segon dos eixes de coordenades procurant que no estiguessin alineats,  buscant les trobades perpendiculars entre ells, el que ha motivat la fragmentació de l’espai lliure. L’aparició de carrers incompletes, "culs de sac", y tota una extensa xarxa de passos peatonals de servei, que al mateix temps son incomplets, y no arriben a estructurar el barri, l’absència de aparcaments ha gravat i deteriorat encara mes aquests espais.

Es proposa crear un nou eix -"boulevard" que comunica el sector amb la trama perifèrica i anular els fragments de carrers existents, en un intent de girar el sentit dels espais oberts. O sigui destinar a carrers lo que abans van ser jardins y aquestos passarien  a ocupar l’espai lliure ajardinat. Aquesta operació permet reduir el percentatge de sol destinat a comunicacions e inclòs millorar-lo pel fet d’agrupar en un únic paquet el conjunt de zones verdes. També es planteja, crear un aparcament soterrat de dues plantes amb capacitat per a 300 cotxes. El conjunt es completa amb l’urbanització d’una nova plaça en el centre del recinte estudiat. Just al bell mig de  la nova zona verda circumdant.

Una font de caràcter monumental, il·luminada, un cobert damunt la plaça i un pavimento de marbre “travertino” aglutinen el caràcter focal d’aquest espai sobre el conjunt.

l’Avantprojecte es completa amb una actuació secundaria en la perifèria que permet millorar l’accessibilitat a alguns blocs dels habitatges existents..

Premis y publicacions:
- Publicat en la Revista Quaderns d’Arquitectura